Talijanski sirevi

Italija je takodje poznata po dobrim vrstama sireva, gdje postoje preko stotine različitih sireva, gdje u svakom mjestu ima svoj sir. Recepti i razna jela ne bi bila toliko dobra bez tih sireva. 





Najpoznatiji sirevi:

Mozzarella   –   mekani sir, pravi se isključivo od bivoljeg mlijeka, divnog je okusa, može se jesti svježa sama, u salati, sendvicu, na pizzi...a i u poslasticama. Sir mozzarella pojavljuje se još u 15. vijeku u okolici Rima i pravi se isključivo od bivoljeg  mlijeka.

Gongozola   –   plavi sir, pravi se od kravljeg mlijeka, posebnog mirisa, upotrebljava se na razne načine i bitan je sastojak kod raznih jela. Sir gorgonzola je prvi put napravljen u blizini Milana a proizvodi se već od 11. vijeka.




Sa ljubavlju Sabina Emkić




Primjedbe

POPULARNI POSTOVI

Shopping u Milanu

Talijanski sir Mascarpone i Ricotta

Shopping u Rimu