Shopping u Milanu

Kada je riječ o izboru modnih marki, mode i dizajna onda je to Milano, jedini grad koji je i poznat kao i centar mode. Milano je cijenjen kao svjetsko središte mode i dizajna kao i trgovine, književnosti, umjetnosti, sportu, muzici – glazba, scenska umjetnost...
Grad koji je poznat po brojnim modnim markama odjeće koja je pristigla ravno s modnih pista. Većina talijanskih modnih marki imaju svoje sjedište u Milanu kao što su Armani, Gucci, Valentino, Versace, Prada, Dolce & Gabbana, ...
U Milanu se dva puta godišnje održava „tjedan mode“ kao što je i u Parizu, Londonu, New Yorku, Tokiju, Los Angelesu i Rimu, događaj na kojem se prikazuju najnovije kolekcije.


Glavna shopping ulica odnosno „zlatni četverokut“ -  „pravokutnik mode“ jer se sastoji od četiri ulice a to su Via Montenapoleone, Via della Spiga, Via Sant'Andrea, Via Manzoni i Corso Venezia, takođe imaju i druge značajne trgovačke ulice kao i trgovi. 

Sem mode i shoppinga, Milano je poznat po značajnim muzejima, akademijama, palača, biblioteka, poznat je po glazbeno – muzičkoj sceni, operi, po nogometnim klubovima čak su mnogi slavni nogometaši i treneri rođeni u Milanu. 

A što je tiče kulinarstva jedinstveni s brojnim čuvenim tradicionalnim jelima. Milanska kuhinja češće koriste rižu - pirinač nego tjesteninu i veoma malo koriste paradajz – rajčicu.
U Milanu postoji jako veliki broj uređenih restorana sa bogatim specijalitetima kako tradicionalne tako i internacionalne kuhinje. Takođe ima puno restorana sa brzom hranom. Milano je kosmopolitski grad, tako da ima restorana iz cijelog svijeta koji nude meksičku, francusku, špansku, japansku kuhinju. 

Ova jela biste trebali probati u Milanu:
„Cotoletta alla milanese“ – pohovani teleći kotlet pržen na puteru,
„Risotto alla milanese“  rižoto sa šafranom i goveđim mozgom,
„Ossobuco“ – pirjana teleća plećka u umaku zvanom gremolata,
„Chiacchiere“  - kroštule posute šećerom,
 „Tortelli“ – prženi kuglasti keksi,
„Pane dei moreti“ – keks s aromom cimeta,

Sve ovo, Milano čini jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Svakako vam preporučujem laganu šetnju, ispijanje kafe, shopping...


Sa ljubavlju Sabina Emkic

Primjedbe

POPULARNI POSTOVI

Talijanski sir Mascarpone i Ricotta

Shopping u Rimu